Ehei, cica era odata un taram pe care cerul îl daruise cu toate bunataţile şi frumuseţile sale. Campurile îi erau întinse, roadele bogate, padurile dese şi racoroase, apele cristaline şi reci precum gheaţa, iar munţii semeţi ascundeau în maruntaiele lor comori nepreţuite.
Oamenii acelei ţari erau drepţi, harnici şi milostivi, aşa cum nu gaseai în alte capete ale lumii. Dar, daca erau cu adevarat cunoscuţi cale de noua mari şi ţari, era pentru ca iubeau din adancul sufletului adevarul. Nicaieri nu era mai dispreţuita minciuna şi mai aspru pedepsit cel care s-ar fi încumetat sa spuna cate una mai gogonata. Neguţatorii care împanzeau ţarile în lung şi în lat îşi faceau dinadins drum prin preajma locului ca sa vada cu ochii lor minunata Ţara a Adevarului, iar la întoarcerea acasa îşi petreceau ceasuri îndelungate povestind copiilor despre cele vazute.
Moş-Vreme îşi depana firul cel fara de sfarşit, zi dupa zi şi an dupa an, fara sa-i pese de nimeni şi de nimic. Randuiala, atat de temeinic statornicita, parea sa fie veşnica. Poate ca ar fi fost, daca…
Într-o seara, oamenii s-au îndreptat spre gospodariile lor, osteniţi dupa truda unei zile de robota. S-au înfruptat din bucatele cele gustoase şi s-au grabit sa-şi caute odihna în paturile cele primitoare.
Catre miezul nopţii, în înaltul cerului la aparut o lumina roşiatica. La început a fost cat o nuca, dar a crescut uşor-uşor, pana ce a cuprins cerul întregii ţari. La un timp, lumina s-a lasat deasupra munţilor, apoi deasupra caselor şi ogoarelor. În cele din urma, ea şi-a croit drum prin hornurile sobelor, patrunzand în odaile şi în sufletele oamenilor. Neştiind ce li se întampla, ei s-au întors pe cealalta parte, continuandu-şi somnul. Ba, înca, nici macar de dimineaţa nu s-au dumirit. Şi-au umplut traista cu merinde şi s-au dus acolo unde îi chemau treburile. Cate unul mai isteţ a bagat de seama ca vorba le era schimbata, ca nu mai spuneau lucrurilor pe nume, ca mai înainte, şi ca nu mai simţeau aceeaşi dorinţa de a dezvalui tot ceea ce gandeau. Nepricepand însa care era pricina şi acela înalţa din umeri, vazandu-şi de treaba.
Ehei, dar a venit ora pranzului şi locuitorii Ţarii Adevarului s-au aşezat la masa. Şi-au umplut ulcelele cu apa rece şi, cu neţarmurita surprindere, au descoperit ca apa îngheţa cat ai zice peşte. Iaraşi cei mai înţelepţi au zis:
– Fraţilor, o mare primejdie ne ameninţa! Nu vedeţi ca minţim de îngheaţa apele?
– Nu poate fi adevarat! s-au împotrivit cei mai numeroşi. Nu cuteaza minciuna sa se abata pe meleagurile noastre! Trebuie sa fie vreun joc. Haideţi mai bine sa îl deprindem!
De pomana au staruit cei dintai, caci, deopotriva, copii şi oameni mari se strangeau laolalta, înveselindu-se atunci cand faceau sa îngheţe apele. Cand trageau copiii cate o minciunica, abia de îngheţa apa dintr-o ceşcuţa, dar cand spuneau cei mari cate una mai meşteşugita, îngheţau lacurile cat ai bate din palme. Ambiţios din fire, maria-sa, împaratul, a facut ce a facut şi a ajuns cel mai mare meşter într-ale minciunii. Ajungea sa deschida gura numai pe jumatate şi îngheţau marile de la un capat pana la celalalt. Ce vreţi, meşteşug de faţa împarateasca!
Azi aşa, maine aşa, minciuna a patruns tot mai adanc în viaţa oamenilor. Pe nesimţite, ea n-a mai fost un joc, ci un fel de a trai. Erai într-o încurcatura, minţeai şi… gata! Aveai necaz pe cate cineva? Nimic mai simplu: îi puneai vreo cateva în carca, de nu-l mai cunoştea nici muma-sa.
De la a preţui minciuna şi pana la urî adevarul, n-a fost decat un pas. Haituit şi hulit de toata lumea, sarmanul de el a devenit o ciuma aducatoare de nenorociri. De altfel, ce nevoie mai aveai sa rosteşti drept, daca numai vorba stramba avea cautare?
Anii au trecut şi ţara a saracit ca doar acolo unde este stapana minciuna, nu mai încape şi harnicia. Despre calatorii de prin alte locuri, ce sa mai spunem? Acum ocoleau cat puteau împaraţia mincinoşilor, pe care o numeau de la o vreme ,,Întunecata ţara a minciunii”.
Peste înca un timp, cand ajunsesera oamenii sa manance mai puţin ca dobitoacele şi se împaunau ca nu mai pot de bine, s-a nimerit ca într-o casa umila de la marginea ţarii sa vada lumina zilei un copil numit Victoraş. Crescand mai departe de atotputernicia Împaratului-Minciuna, baiatul s-a simţit atras de adevar, ca de un bulgare de aur. Facandu-se flacau în toata legea şi vazand saracia şi neputinţa care domneau pretutindeni, n-a mai rabdat şi, într-o zi, s-a înfaţişat înaintea parinţilor sai:
– Tatuca şi mamuca, eu unul nu mai pot rabda sa vad cum aceasta ciuma nenorocita ne mistuie ţara, altadata atat de îndestulata. Ma doare inima cand îi vad pe bieţii oameni cum îndura nenorocirea fara sa ştie de unde li se trage. Daţi-mi binecuvantarea parinteasca, întrucat m-am hotarat sa plec în lumea larga, doar-doar voi putea sa vin de hac nelegiuirii…
– Copilul meu, gandul tau este frumos precum cerul fara nori, dar tare mi-e teama ca vei porni pe un drum fara întoarcere. Din partea mea, primeşte-ţi binecuvantarea, însa fii cu bagare de seama! Nu ştiu din care pricina, maria-sa apara din rasputeri minciuna, iar oştile sale sunt gata oricand sa îl rapuna pe acela care s-ar ridica în apararea adevarului.
– Tatuca, binecuvantarea ta, sabia mea voiniceasca şi voia lui Dumnezeu îmi vor fi de ajuns ca sa ies la liman.
– Aşa sa fie, copilul meu. Mai ţine minte un lucru: în Padurea cea Mare traieşte un om tare batran, caruia i se spune Moşul Barba-Alba. Multe a vazut şi a auzit de-a lungul îndelungatei sale vieţi. Du-te şi cere-i sfatul, caci are inima buna şi te va ajuta.
A doua zi, Victoraş îşi umplu sacul cu merinde, prinse sabia la şold, saruta dreapta parinţilor şi pleca, luand cu sine un caine mare şi puternic, caruia îi spunea Lupu.
Merse cale lunga şi pretutindeni întalni numai jale. Suspina cu nemarginita tristeţe şi îşi vazu de drum pana ce ajunse în Padurea cea Mare. O apuca pe o poteca luminata de razele soarelui şi se opri numai cand ajunse în faţa unei mogaldeţe de om. Spatele îi era încovoiat precum gatul unei lebede, iar barba ca argintul îi atarna pana la brau.
– Bine te-am gasit sanatos, zise flacaul cu voioşie. Nu cumva tu eşti Moşul Barba-Alba?
– Eu şi cu batraneţile mele, iar tu trebuie sa fii Victoraş, cel care a pornit în lume pentru a starpi minciuna.
– Adevarat, dar cum de m-ai dibuit?
– La anii mei, nu mai sunt multe lucruri pe care sa nu le cunosc. Bunaoara, ştiu ca nu ai pornit pe un drum uşor, însa am credinţa ca vei izbandi. Ca sa alungi minciuna şi sa redai ţarii stralucirea pe care a avut-o, vei colinda mult în cele patru vanturi. Mergi şi întreaba munţii, apele, vaile şi campurile cine este omul care a minţit pentru prima data în acea noapte blestemata. Aflandu-l, vom şti cine a revarsat minciuna asupra ţarii şi daca îl vom îndupleca pe el sa se lepede de minciuna vom fi salvaţi.
– Îţi mulţumesc, uncheaşule, am sa fac precum m-ai învaţat.
Peste noapte Victoraş ramase în coliba saracacioasa a moşneagului iar a doua zi încaleca şi pleca acolo unde îl chema ursita.
Merse pe carari cunoscute şi necunoscute, pana ce vazu înaintea lui un camp frumos, plin de flori încantatoare. Îşi lasa calul sa pasca în voie, urca pe un deluşor şi de acolo întreba:
– Voi, campurilor, care înconjuraţi minunata mea ţara, nu ştiţi cine a minţit pentru prima data în noaptea aceea blestemata?
– Voinicule, raspunse campul, eu ştiu numai ca în noaptea cu pricina cerul a fost acoperit de un nor roşiatic. Daca am cunoaşte cine a abatut norul deasupra împaraţiei, am ştii cine este vinovatul. Din nefericire, eu nu ştiu mai multe. Mergi şi întreaba apele raurilor, pentru ca ele colinda lumea întreaga şi vad cate nu ai gandi.
Victoraş mulţumi campurilor şi îşi urma drumul. Merse iaraşi cale lunga pana ce ajunse în locul unde raurile se varsau într-o mare uriaşa.
– Raurilor, le vorbi el, voi strabateţi ţara în lung şi în lat. Oare, nu aţi aflat cine a slobozit norul aducator de minciuna?
– Viteazule, raspunse raul cel mai mare, eu însumi trecand în noaptea aceea pe la poalele unui palat stralucitor am vazut cum doi barbaţi au aparut la o fereastra. Unul dintre ei avea în mana o sticla pe care a destupat-o, de pe fundul ei ieşind norul cel roşiatic. Nu ma întreba cine sunt cei doi, pentru ca era noapte şi nu le-am vazut feţele. Mergi şi întreaba munţii! Poate ca ei, fiind aşa de înalţi, cunosc mai bine tainele palatului cel misterios.
Vrand-nevrand, Victoraş pleca sa întrebe munţii. Acum, drumul era cu mult mai greu de strabatut. Îşi dadu toata silinţa şi, curand, se vazu în faţa stancilor prapastioase. Lasa calul langa un petic de iarba şi vru sa înceapa urcuşul. Deodata, se vazu înconjurat de oştenii mariei-sale.
– N-ai avut linişte acasa, feciorule, de-ai venit sa-ţi cauţi moartea prin locurile acestea prapastioase? întreba unul.
– Sa nu va gasiţi voi moartea! le raspunse curajos Victoraş. Apoi, cat ai clipi din ochi, îşi scoase sabia din teaca şi se avanta în lupta, spunandu-i cainelui care îl însoţea pretutindeni, întocmai ca o umbra:
– Lupule, tu muşca-i de picioare, ca de restul am eu grija!
Începu atunci o lupta voiniceasca, aşa cum nici nu gandisera oştenii lui voda. Cu toate ca era singur, Victoraş se învartoşea din rasputeri, lovind şi în stanga şi în dreapta, de-ai fi zis ca mai are de partea sa înca vreo cinci-şase ajutoare. Unde cadea sabia sa voiniceasca ramanea locul gol, dar şi pe unde trecea cainele nu mai gaseai duşman care sa stea pe picioarele lui. Cand veni vremea asfinţitului, tot locul era plin de trupuri cazute care încotro, în cea mai cumplita neoranduiala.
Flacaul statu o clipa sa îşi traga sufletul, apoi mulţumi lui Dumnezeu pentru izbanda şi se grabi sa ajunga înaintea muntelui.
– Munte cu piscuri semeţe, tu care ai toata lumea la picioare, nu ştii cine erau cei doi barbaţi care au slobozit norul roşiatic aducator de minciuna şi de ticaloşie?
– Ehei, baiete, tare mi-e teama ca vei face drumul întors daca vei auzi cine sunt!
– Spune-mi, numai, şi vei vedea daca dau înainte sau înapoi.
– Daca-i aşa, vorbi muntele bucuros, atunci afla ca omul care a destupat sticla din care a ieşit norul nu este nimeni altul decat împaratul!
– Maria-sa, împaratul? Cum este cu putinţa ca tocmai el sa fi vrut cu buna ştiinţa raul propriei sale ţari? Ce fel de om este?
– Copile, copile, întortocheate sunt caile Domnului! Afla ca voda a fost dintotdeauna un om rau şi ticalos. El şi cu alţii de-o teapa şi-au dat seama ca nu au multe zile de stat într-o ţara unde numai adevarul şi cinstea aveau cautare. Atunci şi l-au apropiat pe vrajitorul Talpa-Neagra, cu ajutorul caruia au nadajduit sa înstapaneasca minciuna. Cate ticaloşii nu se pot face la adapostul minciunii! În seara aceea, Talpa-Neagra i-a dat împaratului sticla cea blestemata, iar el a facut ce ştiţi. Daca te încumeţi sa-l înfrunţi chiar pe Împaratul Minciuna, atunci fa calea întoarsa în Padurea cea Mare, unde Moşul Barba-Alba are sa te sfatuiasca mai departe. Mergi cu grija, pentru ca oamenii craiului vor încerca sa te rapuna atat prin sabie cat şi prin vicleşug.
Apoi, muntele tacu. Flacaul înnopta la poalele sale şi a doua zi se grabi catre coliba moşneagului.
Tocmai cand ajunsese la o rascruce şi nu ştia încotro sa o apuce, iata ca îi apare înainte o fata frumoasa ca o zana.
– Chipeşule flacau, zise ea, daca vrei sa ajungi la coliba moşneagului, atunci este musai sa o apuci pe cararea din stanga.
– Îţi mulţumesc ţie, fata frumoasa, spuse şi baiatul, apucand-o pe drumul din dreapta, gandind ca se afla înaintea unei curse.
Într-adevar, nu peste multa vreme ajunse la capatul drumului.
– Iata-ma viu şi nevatamat, Moşule, zise Victoraş.
– Mare bucurie îmi face întoarcerea ta, copilul meu. Ce-ai mai aflat de cand baţi potecile?
– Cumplit lucru mi-a fost dat sa aflu. Cel care a statornicit minciuna nu este altul decat împaratul. Vrajitorul Talpa-Neagra i-a pregatit acel nor roşiatic în pivniţele palatului.
– De mult am auzit despre faptele cele ticaloase ale acestui vrajitor, însa trageam nadejde ca şi-o fi lasat oasele pe undeva. Iata ce ai de facut: maine sa pleci neîntarziat catre palatul împaratului. Mai înainte, cauta-ţi nişte haine de pescar, fa rost de o cotiga plina cu pastravi şi cere sa fi dus în faţa mariei-sale, care este un mare mancator de peşte. Cand veţi ramane între patru ochi, pune-i trei întrebari şi, de fiecare data, sa-ţi raspunda daca prefera adevarul sau minciuna. Daca va prefera de fiecare data adevarul, atunci vraja se va destrama, iar Talpa-Neagra şi Împaratul Minciuna îşi vor pierde puterea.
– O clipa nu mai stau, Moşule. Ramai sanatos şi sa ne vedem cu bine!
Drumul spre curţile împarateşti era lungi şi plin de capcane. Mergand el aşa, iata ca îi iese înainte o femeie, leita muma-sa, care începe a i se jeli:
– Feciorul meu, lasa gandurile tale aducatoare de nenorociri şi vino cu mine, ca sarmanul tau tata a cazut la pat şi nu ştiu cate zile mai sta pe lumea asta.
Auzind cuvintele cele sfaşietoare, tare-i veni sa lase totul în plata Domnului şi sa zboare ca vantul acasa. Chibzuind mai temeinic, ce-şi zise: ,,Fereasca Sfantul, dar daca şi batrana este o plasmuire a lui Talpa-Neagra? Ia s-o las cu ale ei, iar eu sa merg cu ale mele!”
– Înapoiaza-te fara mine, matuşo! N-ai tu atata putere ca sa ma abaţi de la drumul meu!
Mogaldeaţa cu înfaţişare de femeie se învalui dintr-o data într-un nor de fum, transformandu-se într-un balaur cu şapte capete.
– Atunci, hai la lupta, pui de om! Sau ţi-a alungat vantul curajul cand a suflat mai tare?
– Pacat de tine, balaurule, ca ai atatea capete şi minte aşa de puţina! Lupta ai vrut, lupta ai sa primeşti!
Se încinse numaidecat o bataie cum nu mai vazuse nici stra-stra-moşul balaurului. Lighioana arunca flacari pe toate narile sale, iar baiatul se ferea cum putea şi, din timp în timp, se repezea cu sabia asupra puzderiei de capete, facandu-le sa dea înapoi. Cu vreo doua ceasuri înainte de pranz, balaurul îşi pierdu primul cap, pe la amiaza mai avea patru capete, la chindii ramase cu doua, iar pe la apusul soarelui şi-l pierdu şi pe ultimul.
Bucuros din cale-afara, Victoraş merse într-un sat de pescari, îşi rostui nişte haine pe masura, umplu o cotiga de peşte şi se înfaţişa înaintea porţilor împarateşti.
– Mai, oameni buni, se adresa el strajerilor, mergeţi degraba şi duce-ţi-i vorba mariei-sale ca i-am adus cei mai buni pastravi din caţi au trait vreodata în apele acestei ţari.
– Bun gand ai avut, pescarule! Zise unul dintre strajeri, poate i-o mai trece şi lui voda naduful, ca ne-a scos peri albi. De cand cu unul, Victoraş, îi trasneşte şi îi fulgera cat e ziua de mare.
Victoraş tacu malc şi merse în urma unui oştean pana în iatacul împaratesc.
– Aşa e cum am auzit, tinere, ca mi-ai adus o cotiga întreaga de pastravi?
– Întocmai, maria-ta. O cotiga cu varf.
– Buna treaba! Şi cat zici ca m-ar costa? Trei – patru parale?
– Nici sa nu te gandeşti sa-mi dai vreun ban, înalţimea-ta, zise flacaul care ştia cat de zgarcit este craiul. Vreau numai sa-mi raspunzi la trei întrebari.
– Daca asta este tot preţul, atunci pune-ţi întrebarile, ca ard de nerabdare sa ma aşez la masa.
– Iata prima întrebare: ştiind ca maria-ta stapaneşti peste o ţara întinsa, ai prefera ca oamenii sa spuna cum ca, dimpotriva, eşti stapan peste o frantura de ţarişoara?
– Sa spuna adevarul! Cum ar cuteza sa minta?
– Aşa gandeam şi eu. Dar daca maria-ta ai fi destoinic în lupta şi cineva ar spune în gura mare ca ai fugit precum iepurii cei fricoşi, te-ar supara?
– Mai întrebi? L-aş bate cu biciul pana ar spune adevarul!
Victoraş se bucura pe tacute.
– Luminaţia-ta, continua flacaul, daca toţi supuşii mint, înseamna ca omul cel mai minţit din toata ţara este însuşi împaratul. Oare, nu ai prefera sa ţi se spuna adevarul?
– Nu ştiu cine eşti cu adevarat şi daca ai venit într-adevar pentru peşte, dar daca stau bine sa ma gandesc, aş vrea sa mi se spuna numai adevarul. Acum, ca ţi-am raspuns, lasa-ma singur cu ale mele.
– Vei ramane singur de tot, maria-ta, daca vei continua sa minţi pentru ca, iata, vraja s-a destramat. Priveşte cum, pe hornurile caselor, se ridica norul roşiatic. Minciuna a murit.
Flacaul îl lasa pe împarat înca nedumerit şi merse printre oameni. Toţi, de la mic la mare, se frecau la ochi, nevenindu-le sa creada ca ceea ce vedeau în jurul lor era aievea. Apoi, puţin cate puţin, se obişnuira din nou cu adevarul.
La scurta vreme, împaratul muri de frica razbunarii supuşilor, iar în locul sau oamenii îl pusera pe Victoraş. Cu un împarat aşa de bun şi cu puterea pe care i-o dadea adevarul, ţara putea redeveni bogata şi înfloritoare.
Cat despre vrajitorul Talpa-Neagra, aflaţi ca şi-a strans norul cel roşiatic în sticla lui veche, continuand sa umble cu ea prin lume spre a-i ademeni pe cei mai slabi de înger. Nu vrea în ruptul capului sa creada ca, în lupta dintre adevar şi minciuna, tot adevarul biruie pana la urma.