De multe ori activitatile organizate in scoli in Saptamana Verde se axeaza pe Reciclare si Reutilizare. Si fiindca la clasa pregatitoare si la gradinita copii folosesc multe creioane colorate, am venit cu ideea de a reutiliza creioanele colorate consumate si ramase prea mici pentru a fi utilizate.
Curiozitati despre creioanele colorate
Stiati ca in fiecare zi sunt produse 100 de milioane de creioane in intreaga lume? Cam tot atatea sunt si folosite, cererea fiind similara cu nivelul la care creioanele se produc zilnic.
Mina creioanelor este facuta dintr-un tip de carbon, numit grafit, care este amestecat cu lut si este modelat sub forma unui “fir” subtire, care apoi este introdus intr-o carcasa de lemn, plastic sau alt material compozit.
Fiindca plasticul nu este biodegradabil, cel mai ecologic este un creion facut din lemn. Dintr-un singur copac pot fi facute aproximativ 300.000 de creioane, iar daca toate creioanele din lume ar fi facute din lemn, atunci in fiecare zi am avea nevoie de 333 de copaci pentru a produce creionele necesare oamenilor, asta ar insemna peste 121.000 de copaci in fiecare an.
Cum se fac creioanele si cine le face?
Cei mai mari producatori de creioane din Europa sunt:
Faber Castell, o companie din Germania deschisa in 1761 de Kasper Faber. Derwent din Regartul Unit, Creatacolor din Austria, Caran D’ache din Elvetia, Staedler din Germania.
Cum se fac creioanele la Faber Castell:
Ce putem face din Creioane Reciclate
Primul pas al Activitatii de Reciclare si Reutilizare a Creioanelor colorate, este colectarea creioanelor uzate de la copii.
Dupa ce au fost colectate creioanele, se hotarasc obiectele care se vor face din ele, si se taie si/sau gauresc la dimensiunile potrivite.
Noi am ales 2 optiuni pentru reutilizarea creioanelor:
- Realizarea unui suport de creioane decorat cu creioane reciclate
- Realizarea de bijuterii din creioane reciclate
Suport pentru creioane decorat cu Creioane Colorate
Pentru suportul de creioane puteti folosi un suport vechi de creioane, o cutie de conserve sau chiar un tub de carton de la o rola de prosoape de bucatarie.
Se pune lipici pentru lemn pe suport, apoi se lipesc creioane colorate taiate anterior la inaltimea suportului. Fiindca lipiciul nu se va usca imediat, puteti sa legati provizoriu o funda sau o sfoara in jurul creioanelor dupa acestea au fost lipite pe suport.
Copiii vor avea astfel un obiect util in care isi vor depozita creioanele pe birou, si de care isi vor aminti cu placere ca a fost facut de manutele lor.
Bijuterii din creioane colorate reciclate
Pentru a realiza bijuterii (bratari, coliere, chiar si cercei) din creioane reciclate, este nevoie de prelucrarea prealabila a creioanelor. Acestea se taie cu fierastraul la dimensiunile dorite, se dau capetele pe un smirghel pentru a nu fi abrazive si se gauresc cu atentie cu ajutorul unei bormasini cu spiral mic (din experienta va recomandam sa tineti bucatica de creion in mana cand o gauriti, daca o puneti pe o suprafata dura de lemn, de cele nai multe ori creionul se va rupe in doua si nu va putea fi utilizat).
Materiale necesare la realizarea bijuteriilor: bucatele de creioane gaurite, ata pentru bijuterii preferabil elastica, dar daca nu aveti puteti utiliza si guta pentru pescuit.